#11: het nieuws zoals op TikTok
8000+ mensen volgen Alexander's favoriete nieuwe tools, tips en inzichten
AudioPen is een handige app die warrig ingesproken tekst omzet naar iets dat leesbaar en gestructureerd is. Je kunt een onsamenhangende voice memo opnemen, en de app maakt er een coherente samenvatting van. Ideaal voor het noteren van rauwe gedachten onderweg of het schrijven van teksten (zoals deze nieuwsbrief!).
Ik ben heel geinteresseerd in de rol van AI in onze consumptie van journalistiek. Minimalist News is simpele site met een minimalistisch overzicht van het nieuws. De site indexeert nieuwssites en met AI elk artikel een “significance score” toekent. Zo kun je een overzicht van artikelen krijgen met een minimum niveau van “significantie”. Je past de minimale significantie aan met een schuifbalkje, die varieert van 1 tot 10. Een score vanaf 6 resulteert in slechts enkele artikelen per dag, omdat er weinig echt significant is volgens deze service. Ik heb gesproken met de oprichter en hij heeft z’n eigen definitie van significantie verzonnen (“NYT is geloofwaardiger dan de Daily Mail”, “nieuws dat veel mensen raakt is belangrijker” en “nieuws dat veel bijeffecten zou kunnen sorteren is ook belangrijker”). Het zette me aan het denken tijdens de opname van POM: de definitie van journalistieke significance (het prompt) verschilt per persoon. Ik ga nadenken over wat mijn persoonlijke definitie is. Sowieso is het een grappig idee om te bedenken wat “het prompt” van De Telegraaf of de Volkskrant is, om het nieuws uit alle bronnen door de lens van die kranten te kunnen lezen. Ik denk dat iedereen straks z’n eigen persoonlijke significance systeem heeft.
Ik las deze week het boek van Raounak Khaddari over vriendschap en realiseerde opeens hoe goed medewerkers van Blendle terecht zijn gekomen. Er zitten schrijvers en podcastmakers tussen. Er begonnen een aantal hun eigen bedrijf. Ze werkten na Blendle bij Google, Apple, Spotify, Adyen, OpenAI en Disney. En dat is nog maar een kleine greep. Het kost me nog steeds moeite om doorvoeld trots te zijn op mijn tijd bij Blendle, maar dit wapenfeit staat.
Ik heb genoten van het fluff piece in the New York Times over Elizabeth Holmes. Ze heeft net twee kinderen gekregen en moet binnenkort 10 jaar de bak in voor haar fraude bij Theranos. Het stuk heeft veel hoon gekregen omdat de Times eerder al zo'n lief profiel schreef over een andere tech-guru: Sam Bankman-Fried. De journalist twijfelt in het stuk over Holmes openlijk aan haar eigen artikel omdat ze Elizabeth Holmes zo aardig, gewoontjes en onopmerkelijk vindt, en dat dat beeld zich moeilijk verhoudt tot de meestermanipulator die we kennen van haar tijd bij Theranos. Genieten.
M'n podcast Goed Verhaal staat nu gratis op Spotify. De podcast was het afgelopen jaar exclusief bij Podimo, maar de eerste twee seizoenen zitten erop en we gaan proberen het bereik verder te vergroten. Aflevering één gaat over een manuscriptendief die op inventieve wijze ongepubliceerde manuscripten probeerde te stelen van schrijvers. In aflevering twee maak ik een ongemakkelijke wandeling met Marcel van Roosmalen door zijn woonplaats Wormer. En in aflevering drie maken we een liedje, en proberen we een notering in de hitlijst van Spotify te kopen.
Nu we ChatGPT gewend zijn voelt Siri opeens zo dom als een hamer. Gelukkig kun je met shortcuts op je iPhone OpenAi oproepen zoals je met Siri kan praten. Hier lees je hoe.
Idee voor de NOS: je maakt een 'TikTok'-tab in de NOS-app. Als je die tapt begint gelijk een nieuwsvideo te spelen (geen leaders of andere intermediatie van het medium televisie). Als ik de volgende video wil zien swipe ik naar boven. De app houdt bij welke video's ik blijf kijken om te begrijpen welke onderwerpen ik interessant vindt, en welke aandachtsspanne ik heb in algemene zin én per onderwerp. Behalve dat het evident is dat er markt is voor deze manier naar het nieuws kijken, is het een manier voor een nieuwsorganisatie om veel datapunten te verzamelen over de inhoud én de manier waarop je de inhoud presenteert.
Thanks for featuring AudioPen!
If you ever have feedback, please reach out to me on Twitter or here :)
Ik zou het al mooi vinden als je thema's kunt aan/uit zetten op de voorpagina in de NOS app. Dat wil ik graag met de hand doen, dan hoeven ze er geen AI voor te bouwen :-)