#13 Een bizarre nieuwe AI spraakassistent
8000+ mensen volgen Alexander's favoriete nieuwe tools, tips en inzichten
Ik belandde onlangs in de rabbit hole van retro game devices. Voor minder dan honderd euro kun je een apparaatje kopen dat lijkt op de gameboy van vroeger, en waarop je álle games ooit voor Gameboy, Gameboy Color, Gameboy Advance, SNES (en meer) kunt spelen. Ik kocht deze bij Ali Express voor 75 euro, maar voor een paar tientjes extra heb je een krachtiger model waarmee je zelfs Nintendo 64 games onderweg kunt spelen. Op een gadget die er dus uitziet als een Gameboy. Instant buy.
PI is een AI assistent, zoals ChatGPT, maar dan met persoonlijkheid. De app kan je helpen brainstormen, motiveren, oefenen voor een belangrijk gesprek, of met het ontdekken van boeken, films en podcasts. En dat allemaal alsof je met een soort vriend/coach praat. Het wordt vrij bizar als je de spraakfunctie gebruikt — de AI stem in de app is ongelofelijk realistisch.
Over AI gesproken, onze podcast over kunstmatige intelligentie, ✨Poki, heeft een zomerstop, maar de laatste aflevering is nog steeds relevant. Waarom games zo belangrijk zijn voor de ontwikkeling van AI systemen. Luister hier.
Paul Graham is een van de geestelijk vaders van het huidige Silicon Valley. Hij schrijft vaak essays over technologie, ondernemerschap en kunst. Zijn laatste essay wordt de afgelopen weken gretig gedeeld in het wereldje. Over het doen van Groots Werk. Ik vind het een prachtig essay, en heb druk zitten highligthen.
In de bijzonder boeiende nabespreking van Klaas Dijkhof en Gert-Jan Segers over het vertrek van Mark Rutte uit de politiek wordt een grappig moment uit zijn carrière aangehaald: Rutte sloot een regeerakkoord met de PvdA en fietste eigenhandig een verbod op wilde circusdieren erin. Een nogal specifiek punt. Achteraf waren ze bij zowel de PvdA áls de VVD verbaasd dat het akkoord inging op een circusdierenverbod. Wat bleek: Rutte had het punt er zélf in gezet. Als cadeau voor iemand uit z’n omgeving.
De rek is eruit bij de streamingdiensten. Massaal geven ze minder uit aan de productie van films en series, en overal zijn prijzen flink verhoogd. Vandaag realiseerde ik me hoe makkelijk ik zonder Disney, Netflix, HBO en anderen zou kunnen. Er is één streamingdienst waar ik niet zonder kan: Spotify. Al zou het abonnement twee keer zo duur zijn — ik zou het nog betalen.
Je kunt natuurlijk de standaard notitie-app van je telefoon gebruiken, maar Reflect (10 euro per maand) is een geweldige tool voor mensen die hun notitie app héél serieus nemen. Elke dag krijg je een nieuwe ‘daily note’, waarin je schrijft. Bij mij zijn dat meestal losse flodders: een idee of een gedachte, maar ook een aanzet voor een mailtje. Alle notities die iets met elkaar te maken hebben vindt ‘ie automatisch — waardoor je overzicht krijgt.
Op zoek naar een simpele tool die Zoom of Google Meets calls automatisch transcribeert en samenvat? Superpowered is wat je zoekt.
Moment Factory is een Canadees bedrijf dat videokunst maakt. Ze deden een projection mapping op de prachtige kathedraal van Reims, maar dit project trok m’n aandacht. Dit is wat je krijgt als kunst en technologie mengt met sociaal zijn in de fysieke ruimte. Ik weet niet hoe ik het moet uitleggen — het is een soort participatiecircus, met motion tracking en prachtige animaties. Ik ben een sucker voor dit soort projecten.
Ik ben altijd opzoek naar nieuwe business-ideeen. Onlangs lanceerden we Project E-ink: een prachtig e-ink scherm dat elke dag een nieuwe voorpagina van de New York Times toont. In de Tim Ferris-podcast hoorde ik een aantal vragen die helpen bij het vinden van goede business ideeën: 1) Wat voor projectjes werken nerds aan ‘s avonds en in het weekend?, 2) Welke concrete problemen moeten mensen oplossen door te klooien, omdat er geen betere oplossingen zijn? en 3) Wat doen rijke mensen nu, wat waarschijnlijk iedereen over 10 jaar doet?
Een van de vele gebieden die op z’n kop gezet gaat worden door AI is de wereld van de animatiefilms. Moet je kijken wat een team van ongeveer 10 mensen in een paar maanden maakte.
Als je nog meer podcast-voer nodig hebt: je kunt deze zomer ook gratis luisteren naar onze podcast POM — normaal is die alleen te horen achter de paywall van Podimo. We interviewen deze weken Nederlandse internetpioniers. Je kunt luisteren naar Daniel Ropers over het begin van Bol.com en Marleen Stikker over het begin van social media met de Digitale Stad. Adriaan Mol, oprichter van MessageBird en Mollie, blijkt een jonge hacker geweest te zijn — daar vertelt hij alles over. Later in deze serie spreken we onder anderen ook met Koen Bok van Framer, de rising star in de webdesign wereld. Abonneren kan hier.