#15 Verklaringen voor Elon Musk's gekte
8000+ mensen volgen Alexander's favoriete nieuwe tools, tips en inzichten
Ik zit een beetje te spelen met HeyGen, een tool waarmee je een video van jezelf kunt uploaden, en die de audio automatisch vertaalt naar een andere taal én de lipbewegingen weer synchoniseert. Zo ziet het eruit. Bizar. Hoe lang zal het duren voordat je TV en YouTube dit realtime doen zodat je alle video’s in alle talen kunt kijken?
The Economist noemt de burgervader van Bratislava is een "hipster burgemeester-architect". Matus Vallo probeert namelijk de stad opnieuw te designen. Hoewel de meeste Slovenen Vallo kennen als de bassist van een populaire rockband, noemt hij zichzelf een "urban activist". De stad verandert sinds hij er zit. Een lelijke fontein is ongevormd tot speeltuin met waterballet. De weg naast de rivier is een leefbare fietsstraat geworden zoals je die in Parijs langs de Seine ziet. Parkeerplekken worden geofferd voor stoepen waar kinderwagens zonder problemen kunnen rijden. Door zijn campagne tegen "visuele smog" zijn honderden lelijke billboards verwijderd. Lelijk grijs asfalt wordt vervangen door lichtgekleurde bestrating — met patronen die in opdracht van het stadhuis zijn gemaakt (!). Er is een samenhangende visie vanuit de overheid over hoe de stad eruit moet zien. Terwijl wij in Nederland oerlelijke nieuwbouwwijken aan het bouwen zijn en oude steden verminken met rariteiten (ik kijk bijvoorbeeld naar Amsterdam die lelijke pre-fab grachtenkades maakt), zou zo’n nieuwe visie bij ons ook niet gek zijn.
Er gaat geen week voorbij zonder een nieuw, bizar voorbeeld van gezichtsherkenningstechnologie. Deze week: Buenos Aires. Waar ze alle camera's op straat aan live-gezichtsherkenning hebben gekoppeld (spoiler alert: het werd op grote schaal misbruikt en ze hebben het systeem nu platgelegd). Ondertussen staat het systeem nog wél aan op stations, en een inwoner werd onlangs na een match gearresteerd, vervoerd naar een cel 600 kilometer verderop alwaar hij 6 nachten moest slapen in een kleine cel op kaal beton. Achteraf bleek dat een agent een verkeerd nummer had ingevoerd in het systeem. Foutje, bedankt.
Dit is trouwens je laatste kans om Je Gezicht Is Nu Van Ons van NYT-journalist Kashmir Hill te bestellen. De boeken lopen namelijk nu van de band:
Als je het boek deze week nog bestelt dan help je ons zeer, want dan knallen we de bestsellerlijstjes in. (Oh, en je krijgt toegang tot ons online event met Kashmir).
Ik ben me de afgelopen weken aan het onderdompelen in het personage Elon Musk. Heb genoten van de biografie (en dit heerlijke interview daarover met auteur Isaacson). Maar het meeste inzicht in het karakter Musk heb ik gekregen door de podcast Search Engine, waar PJ Vogt clips laat horen van de Musk van voor het Twitter-tijdperk. Je weet wel, toen hij nog volledige focus had op het maken van raketten en het hip maken van de elektrische auto. In die tijd klonk hij als een real life Tony Stark: hij is nederig, neemt de tijd om journalisten te woord te staan en durft groter te dromen dan wie dan ook. Vogt laat ook horen waar het mis ging: toen Musk héél graag likes wilde scoren op Twitter en erachter kwam dat dat het snelst ging met ultra-rechts getrol. En daar verslaafd aan raakte. Hij werpt de vraag op: zou de wereld een betere plek geworden zijn als Elon Musk Twitter nooit had ontdekt? Ik denk het wel. De aflevering is de moeite waard.
Alleen al het eerste hoofdstuk van het nieuwe boek van Rob Wijnberg is de prijs van het boek waard. Hij zoomt uit en geeft een overzicht van hoezeer de situatie op aarde is veranderd de afgelopen 100 jaar. Ik moest aan deze grafieken denken — misschien toch wel de belangrijkste grafieken van dit moment:
Goedkope zonne-energie en goedkope batterijen zorgen ervoor dat zonne-energie nu goedkoper is dan de meeste andere manieren om elektriciteit op te wekken - zelfs wanneer je de kosten van opslag meerekent. Alleen aardgas en windenergie zijn de enige echte concurrenten.
Zoals Patrick Collison, oprichter van Stripe, opmerkte, is dit een van de snelste implementaties van een nieuwe technologie in de menselijke geschiedenis:
Nieuwe podcasts deze week:
POM over m’n recente trip naar Estland om te zien hoezeer de overheid daar gedigitaliseerd is
POM Community: een interview met Femke Sleegers die DPG en Mediahuis zover probeert te krijgen dat ze stoppen met het plaatsen van advertenties van de fossiele industrie
Poki over het trainen van AI modellen
Hoi Alexander, in veel uitingen waar ik je beluister hoor ik steeds je behoefte aan een goede showcase van een AI-tool die in staat is om je negatieve persoonlijkheidskenmerken te analyseren en indien gewenst, je ook persoonlijke feedback kan geven door middel van het bekende vraag en antwoord spelletje. Kijk eens naar https://www.rosebud.app/ , echt adembenemend briljant. Door middel van een kritische gebruikerscommunity op Discord wordt elke maand doorontwikkeld.
In een wat oudere podcast van Tim Ferris met 1 van de investeerders in o.a. Tesla en SpaceX komen ook mooie zaken aan bod over Elon Musk (en ik vind dit verder een erg interesante aflevering die een kijkje in de toekomst geeft, ai etc) https://tim.blog/2018/05/31/steve-jurvetson/ (2018!!)