#8 Heel eerlijk: waarschijnlijk komt het door de smartphones
7000+ mensen volgen Alexander's favoriete nieuwe tools, tips en inzichten
Spotify hield deze week z’n jaarlijkse keynote vol productaankondigingen. Het ging veel over de nieuwe interface, met veel nadruk op video (slim), maar er ging opvallend veel tijd naar podcasts. Spotify is de afgelopen tijd door insiders vaak belachelijk gemaakt over hun podcaststrategie, en ergens ging ik er vanuit dat het bedrijf vooral over muziek en AI zou gaan praten. Het tegendeel was waar. De kritiek van buitenaf was vooral dat Spotify teveel geld zou uitgeven aan podcasts en dat de strategie nog alle kanten opgaat. Ik zie echter vooral een bedrijf dat zich opstelt als een leider, en veel nieuwe dingen durft te proberen. Vooral opvallend: ze zijn de discovery van podcasts en audioboeken aan het verbeteren en zetten (mede daarom) *vol* in op videopodcasts. En hun AI DJ is niets minder dan briljant uitgevoerd. Your move, Apple Music.
In het eerste item over ChatGPT in Nieuwsuur mocht Tommy Wieringa de AI uitlachen in het gezicht. Hij meende dat ChatGPT slechte proza uitbraakt, vol clichés, en dacht dus niet dat hij snel overbodig gemaakt zou gaan worden door AI. Toegegeven, als je weinig inventieve prompts schrijft (bijvoorbeeld “schrijf een opstel over de X”), dan komt er weinig boeiends uit. Maar met een paar slimme prompts kun je AI best aardige tekst laten schrijven (of, je slecht geschreven schrijfsels laten herschrijven in de stijl van een bepaalde auteur). Het is nu al zo goed, dat ik denk dat straks álle tekst die we schrijven door AI gaat worden herschreven. Vooral Bing doet dit heel aardig, kijk maar:
Dit idee is verder uitgelegd door Dan Shipper.
Ik moet nog steeds regelmatig terugdenken aan het gesprek dat Kevin Roose (NYT) voerde met de eerste publieke versie van Bing. Een hallucinant gesprek. Als je ‘m nog niet gelezen hebt: een aanrader.
De podcast POM (die ik samen met dankboek-auteur Ernst-Jan Pfauth bestier) begint vandaag een uitgeverij: POM.press. We gaan boeken over media en technologie uitgeven, en dat willen we net een beetje anders doen dan de rest. Bijvoorbeeld door alle lessen die we bij POM geleerd hebben rondom het bouwen van een community in te zetten voor individuele boeken.
Het eerste boek dat we gaan uitgeven wordt geschreven door een goede bekende van me: Roland Grootenboer. Hij was de personeelsbaas van Blendle. Roland is wereldberoemd geworden in Silicon Valley toen hij ons personeelshandboek integraal online zetten. Inclusief instructies voor managers over salarisverhogingen en vakanties. En als iemand ontslag nam. Of zelfs als je zelf een contract met een medewerker wilde beëindigen. ALLES stond erin. Start-ups van over de hele wereld gebruiken zijn handboek als blauwdruk bij de start van hun bedrijf. Roland is het boek aan het schrijven waarvan je baas niet wil dat je het gaat lezen. Alle geheimpjes die werkgevers wél weten, maar werknemers niet. Als je Roland nu al wil volgen dan kun je je abonneren op z’n Substack.
Het gaat niet bepaald goed met jongeren in de Westerse wereld. De cijfers over zelfdoding, sociale isolatie en depressie onder jonge mensen zijn bepaald niet fraai. Opiniemaker Noah Smith (aanrader) wijst de mogelijke schuldige aan: de smartphone. Grafiekjes van de net genoemde sociale problemen vertonen allemaal een opvallende negatieve knik op het moment dat de smartphone populair wordt. En daarna wordt het slechter en slechter. Smith is de eerste die toegeeft dat eerdere massale maatschappelijke kritiek op nieuwe mediaverschijnselen steeds ongefundeerd bleek — bijvoorbeeld op de televisie (die zou ons dom maken) en videogames (die zou ons gewelddadig maken). Maar toch begint het bewijs tegen de smartphone (en social media) zich op te stapelen.
Uit *eigen onderzoek* van Facebook bleek een paar jaar geleden dat eenderde van de jonge meisjes zich slechter voelt door het gebruik van Instagram (maar dat ze ook niet kunnen stoppen).
Onderzoek uit 2019 toont aan dat mensen die Facebook deactiveerden, gelukkiger werden, socialer werden en zich minder druk gingen maken over politiek.
Ook recent onderzoek (uit 2014, 2016, 2018 en 2022) toonde keer op keer aan dat een break van sociale media zorgt voor verbeteringen van de mentale gezondheid — mensen worden simpelweg socialer, minder depressief en minder angstig.
Voor mij geldt het stuk van Smith als een pijnlijke herinnering om minder social media te gebruiken en nog meer op te letten op mijn telefoongebruik in de buurt van m’n jonge kinderen.
We gaan door de opkomst van grote taalmodellen een golf aan nieuwe informatie over ons heen krijgen. We zullen vaker te maken krijgen met spam en fraude. Maar de andere kant van die medaille is dat we meer persoonlijke en niche informatie tot ons kunnen gaan nemen. Een luisteraar van POM, Frank Nanninga, maakt een dagelijkse podcast over AI en augmented reality. Maar: de podcast wordt volledig automatisch gegenereerd, van de tekst tot de productie. Frank kloonde zijn stem met een tool van ElevenLabs, zoekt relevante artikelen met behulp van Zapier, laat teksten herschrijven door ChatGPT en de coverart komt van Midjourney. Moet je luisteren hoe belachelijk echt dit allemaal klinkt!
Samen met ex-zendermanager-van-NPO-radio-3-FM Sharid Alles maak ik de podcast Goed Verhaal. Twee weken geleden maakten we (vind ik) de beste aflevering tot nu toe — over een Nederlandse documentairemaakster die het oorspronkelijke idee had voor de monsterhit Searching for Sugarman. Als je een uurtje overhebt: luister.
Een van de lezers van deze nieuwsbrief is PaperPaul, een grafisch vormgever en webdesigner. Hij verzamelt pop-up boeken als hobby, en maakt nu meme-kaarten die vaak viral gaan. Check dit: