Dit boek over AI is een instant bestseller
13.000+ mensen volgen Alexander's favoriete nieuwe tools, tips en inzichten
Je kunt het boek Co-Intelligentie van Ethan Mollick hier bestellen.
Deze week zat ik bij Renze op Zondag om te praten over ons nieuwste boek. Aan tafel schoof ook Henk aan, de advanced voice mode van ChatGPT. Het leverde hilarische tv op:
Sinds de dot-com bubbel heb ik geen grotere hype meegemaakt dan het huidige rumoer rondom kunstmatige intelligentie. Silicon Valley smijt met geld, bedrijven vragen zich in paniek af of ze wel 'AI ready' zijn en overheden buitelen over elkaar heen om regelgeving te bedingen. En er is ook écht wat aan de hand. De snelheid van de technische vooruitgang is op dit moment ongekend. Iedereen, en ik zelf ook, vraagt zich af: wat betekent dit voor mij?
Daarom brengen we vandaag de Nederlandse vertaling uit van het meest gezaghebbende boek over AI van dit moment uit: Co-Intelligentie van business-professor Ethan Mollick. Het boek is direct een ongekend succes voor onze jonge uitgeverij met meer dan 6.250 voorbestellingen (fyi: iedereen is hier in paniek), en daarmee is het boek ook in Nederland direct een bestseller. Eerder was dat het overigens al in de The New York Times Bestseller List — die Mollick “de perfecte gids” noemde.
Ik zal de belangrijkste boodschap uit het boek alvast met je delen: om grip te krijgen en te doorgronden hoe AI je werk en leven gaat veranderen in de komende twee jaar, moet je vandaag beginnen met het dagelijks gebruiken van AI. Alleen dan ontwikkel je namelijk een gevoel voor de snelheid van de vooruitgang. Soms werkt AI nog niet perfect. Maar dingen die vandaag nog niet goed werken, doen dat morgen misschien wel. Veel mensen die ik spreek geven het na een of twee mislukte pogingen op, maar de truc is: doorzetten. Als je de ongekende ontwikkelingssnelheid écht begint te doorvoelen, levert dat, zoals Wharton-professor Ethan Mollick het zegt, drie slapeloze nachten op. En daarna begint het avontuur pas.
Volgens onderzoek van Gijs Rademakers van het RTL Nieuwspanel blijkt dat 39% van de Nederlanders denkt dat AI geen effect zal hebben op zijn of haar werk. Dat is insane. Programmeurs aan wie ik dit cijfer vertel zijn totaal geschokt. Als ik hen namelijk vraag naar de impact van AI op hun werk, dan hoor ik steevast hetzelfde: dezelfde klus kost nu de helft minder tijd dan twee jaar geleden, omdat ze sámen met AI programmeren.
Deze trend zal zich doorzetten naar andere vakgebieden. Advocaten, journalisten, marketingmensen, accountants - iedereen die met informatie werkt, krijgt te maken met dezelfde soort verandering. Nu bedien je een computer nog met een muis en toetsen, maar straks krijg je onzichtbare, persoonlijke assistenten die kunnen anticiperen op wat je wilt doen en veel van je werk alvast uitvoeren.
Ethan Mollick stelt dat je je moet beseffen dat de AI die je vandaag gebruikt, de slechtste AI is die je ooit zult gebruiken. Ik heb m’n drie slapeloze nachten al gehad, en probeer me inmiddels regelmatig voor te stellen hoe de wereld er over een paar jaar uitziet.
Zo denk ik dat alle informatie die je binnenkort tot je neemt, op een of andere manier door AI is bewerkt. Als je een uur durende podcast te lang vindt, kan AI die voor je inkorten tot een half uur. Of je vindt een podcast zo leuk dat je wil dat hij dubbel zo lang duurt. Geen probleem! Laat de AI de rest verzinnen met diepgaande, relevante en gefactcheckte content. Hetzelfde gaat gelden voor nieuws, boeken, films en hoorcolleges.
Nu wordt de keuze van welke content we consumeren vaak gemaakt door AI. Denk aan de algoritmes van Spotify of YouTube. Maar binnenkort zal AI een groot deel van onze cultuur genereren. Er zijn al voorbeelden van AI-gegenereerde muziek die emotioneel en authentiek klinkt.
Kortom: de snelle technologische ontwikkelingen en toegankelijkheid gaan impact hebben op onze cultuur. Ik denk dat we snel zullen wennen aan allerlei vormen van AI. Bij de overheid, het bedrijfsleven, het onderwijs, de zorg — hoe we elkaar ontmoeten, waar we over praten, wat we lezen. Het zal onze cultuur gaan bepalen. Ons werk. Ons leven.
Er is genoeg om optimistisch te worden: het wordt opeens voorstelbaar dat elke leerling in Nederland het beste één-op-één onderwijs kan krijgen van AI-docenten. Er zijn talloze startups bezig die proberen AI-modellen te gebruiken om nieuwe medicijnen uit te vinden of nieuwe grondstoffen te ontwikkelen. Misschien gaat AI een cruciale rol spelen in de manier waarop we de klimaat- en energiecrisis kunnen bestrijden.
Maar het is ook makkelijk om pessimistisch te worden: leven we straks nog meer in filterbubbels met onbetrouwbare informatie? Wat kunnen criminelen of vijandige overheden met deze tools? Wat als de macht van techbedrijven nog groter wordt? Wat als ze nóg meer energie gaan gebruiken bij het trainen van AI?
Hoe dan ook, we mogen van ondernemers, beslissingsmakers en andere leiders verwachten dat ze méér doen om aan den lijve te ondervinden hoe snel de technologische vooruitgang op dit moment gaat. Want alleen door AI dagelijks te gebruiken kun je de nodige stappen zetten om je voor te bereiden op de fundamentele veranderingen die AI zal brengen in onze samenleving, economie en persoonlijke levens.
Nou.
Ik zal het maar direct toegeven: bovenstaande heb ik geschreven samen met AI, zoals Mollick betoogt dat straks iedereen zal doen. Dit is wat ik gedaan heb: eerst heb ik een warrig verhaal ingesproken in een microfoon met de tool MacWhisper (een tool van een sympathieke Nederlandse ontwikkelaar). Vervolgens heb ik het transcript gekopieerd naar Claude 3.5 Sonnet (een concurrent van ChatGPT) om het rauwe transcript te bewerken. Vervolgnes heb ik een aantal stukken tekst ingevoerd die ik eerder zelf schreef, en aan Claude gevraagd om mijn schrijfstijl te beschrijven. Vervolgens heb ik die output gebruikt voor de volgende prompt:
We gaan een opiniestuk schrijven met de volgende richtlijnen:
1. Wees direct en to-the-point. Kom snel tot de kern van je argument zonder onnodige omhaal.
2. Neem een duidelijke stelling in. Wees niet bang om je mening te geven over het onderwerp.
3. Wees kritisch.
4. Gebruik beeldende taal. Maak gebruik van levendige voorbeelden en metaforen.
5. Bouw je betoog op met duidelijke argumenten en voorbeelden.
6. Voeg een subtiele ondertoon van humor en ironie toe.
7. Schroom niet om persoonlijke ervaringen of observaties te delen.
8. Schrijf prikkelend, zet de lezer aan het denken en provoceer.
9. Balanceer je meningen met feitelijke informatie en context.
10. Houd je taal toegankelijk en begrijpelijk zonder jargon.
11. Eindig met een krachtige, samenvattende zin.
Pas deze stijlelementen toe op een manier die past bij het onderwerp en de toon van het stuk. Het doel is om de lezer te engageren, informeren en aan het denken te zetten, zoals Alexander Klöpping.
Voeg nu een stuk tekst toe. Dit is een transcript van wat ik in de microfoon heb ingesproken. Het is ongepolijst en ‘stream of consciousness’. Maak er een goedlopende tekst van. Haal dubbelingen weg. Zet alles in logischere volgorde, zodat het een verhaal wordt met een logische opbouw. Maak een samenhangend verhaal. Pas de inhoud niet aan, maar herschrijf naar mijn schrijfstijl.
Deze nieuwsbrief is het resultaat. Ik moest het een beetje bijschaven. Nog wel.
Het boek kun je nu bestellen. We doen ons uiterste best om het boek zo snel mogelijk in je handen te krijgen.
Sta me toe om het lijstje te noemen met reviews omdat ik er zo trots op ben:
"Overtuigend"
The Wall Street Journal
Onderdeel van
"De beste boeken van 2024"
The Economist
"Sterk en bijzonder helder geschreven boek voor iedereen die de Age of AI beter wil snappen en er zich beter op wil voorbereiden. Verplicht huiswerk voor iedere ondernemer. Bonustip: koop er honderd en deel ze uit op de zaak."
Pieter Zwart, CEO Coolblue
"Om te weten hoe AI onze intelligentie in de toekomst kan verrijken, neemt Mollick je ook mee terug naar het begin. Zeer leerzaam, en ook onderhoudend."
Barbara Baarsma, Hoofdeconoom PwC
"Nuchter, gezaghebbend en gelukkig ook: optimistisch."
Alexander Rinnooy Kan, Professor UvA
"Waarschuwing: kan leiden tot overmatig enthousiasme en slapeloze nachten vol ideeën."
Jelle Prins, Ex-Uber
"Mollick maakt praktisch inzichtelijk hoe je een team van mensen én robots aanstuurt, zonder dat ze in opstand komen. Essentieel in een tijd waarin alles verandert."
Bas van der Veldt, CEO AFAS
"Lessen over hoe AI de arbeidsmarkt verandert die je kunnen verrassen en helpen om er in jouw werk mee aan de slag te gaan."
Marieke Blom, Hoofdeconoom ING
"'Co-Intelligentie' is een geweldig toegankelijk boek dat je laat zien hoe AI je kan helpen je werk naar een hoger niveau te tillen. Leren werken met AI wordt in rap tempo een essentiële vaardigheid. Als je nog geen start hebt gemaakt met het verkennen van wat AI voor jouw werk kan betekenen, pak dan dit boek."
Rick Pastoor, Auteur bestseller Grip
Ok, nog een keer de link dan :). www punt co streepje intelligentie punt nl
Het idee dat we straks slechts nog ai gegenereerde content zullen consumeren stemt me droevig en somber. Noem me ouderwets.
Wat me tegenstaat aan ai is dat het ons onze eigen stem ontneemt. Of beter: de kans ontneemt die stem te ontwikkelen. Ik denk dat het essentieel is voor de mensheid om zelf te blijven denken. Dat is nodig als je zelf spreekt, zelf schrijft.
Als er iets is dat voor jou schrijft, ontwikkel je je denken niet.
Net zoals mensen moeten bewegen om hun spieren te trainen, moeten ze spreken en schrijven om hun denkvermogen te trainen. Door dit in interactie met anderen te doen, leer je allerhande sociale vaardigheden. En bovendien kom je zo samen op nieuwe inzichten, die geen ai kan bedenken (want ai spiegelt alleen wat er al is en maakt daar een statistisch gedreven samenvatting van).
Ik zie zeker nut voor ai bij repeterende taken in voorspelbare omgevingen, ook (juist) als die heel gecompliceerd zijn. Maar ik verwacht weinig van ai als het gaat om bezielde creativiteit. Maar wie ben ik…
Dank je, heb het boek besteld! Zou het mogelijk zijn om zulke berichten ook in te spreken, kan waarschijnlijk wel via AI😉, zodat ik ipv lezen kan kiezen om het af te luisteren? Dank je, groetjes Ellen