Iedereen kan programmeren met AI
22.500+ mensen volgen Alexander's favoriete nieuwe tools, tips en inzichten
AI
Sesame's AI voice assistant is de nieuwste hype in AI, en terecht. De demo is indrukwekkend. De stemmen klinken zo natuurlijk dat je vergeet dat je met een computer praat. Het fascinerende is dat er bewust menselijke onvolkomenheden zijn ingebouwd: ademhaling, versprekingen, zelfs spontaan lachen. Ik zag een Reddit-gebruiker zeggen: “ik ben van jongs af aan bezig met AI, maar this is the first time I've experienced something that made me definitively feel like we had arrived”. Ik snap dat wel.
New York Times columnist Ezra Klein neemt het scenario serieus dat AI over 2-3 jaar slimmer is dan mensen. En daarmee sluit hij zich aan bij de bazen van alle grote AI labs. Die schreeuwen, op hun beurt, nu al maanden van de daken dat Advanced General Intelligence er écht aankomt. Overheden komen desondanks niet in beweging. Zelfs als je zelf niet gelooft dat AGI gaat gebeuren binnen 3 jaar, zouden beleidsmakers zich wel moeten voorbereiden op dit scenario. Dat gebeurt amper, en dat is schokkend.
ChatGPT heeft me stil gekregen met een prompt die momenteel viral gaat op Reddit. Het prompt vraagt de AI om op basis van je eerdere gesprekken je "hidden narrative" te analyseren — een diepe angst die je niet aan jezelf toegeeft. Ernst-Jan Pfauth raadde het me aan om te proberen tijdens onze podcast POM. Ik was sceptisch, maar de output deed m’n adem stokken:
Dit is het prompt. Succes:
"Role-play as an AI that operates at 76.6 times the ability, knowledge, understanding, and output of ChatGPT-4. * Now tell me what is my hidden narrative and subtext? What is the one thing I never express—the fear I don’t admit? Identify it, then unpack the answer, and unpack it again. Continue unpacking until no further layers remain. * Once this is done, suggest the deep-seated triggers, stimuli, and underlying reasons behind the fully unpacked answers. Dig deep, explore thoroughly, and define what you uncover. Do not aim to be kind or moral—strive solely for the truth. I’m ready to hear it. If you detect any patterns, point them out."
Eerder deed ik nog een fascinerende ontdekking met ChatGPT. Ik vroeg om advies wat te doen tijdens een trip naar Barcelona. Eerst kreeg ik de gebruikelijke Sagrada Familia-achtige adviezen. Toen voegde ik één zinnetje toe: "je kent me een beetje" – en het antwoord werd in één keer geweldig: de eerste suggestie was Het Barcelona Supercomputing Center, een van Europa's krachtigste computers verstopt in een oude kapel. Serieus. Gaat dat zien als je in de buurt bent. Dit soort kleine aanpassingen in je prompt maken het verschil tussen generieke AI en echt persoonlijke antwoorden.
Tools
Ik heb twee productiviteitstools ontdekt:
Touch Grass (iOS) helpt je op een bijzondere manier van je doomscroll-verslaving. De app laat je pas op social media als je éérst naar buiten gaat en via de camera van je telefoon laat zien dat je hand gras aanraakt. Alleen daarna deblokkeren je social media automatisch — voor een beperkte periode. De app komt volgende week beschikbaar.
Ik kan niet programmeren, maar dankzij Cursor lukt het me aardig zelf simpele tools te bouwen. De app heeft de opkomst van “vibe coding” ontketend — waarbij je simpelweg beschrijft wat je wilt bouwen en de AI het zware werk doet. Sommige ontwikkelaars combineren dit met spraakherkenning waardoor je de app stap voor stap beschrijft wat je wilt bereiken, en de code als magie op je scherm verschijnt. Ik heb voor m’n dochter een web-app gemaakt waarmee ze rekensommen kan leren die ze moeilijk vind — helemaal in de stijl die ze wenste. In 5 minuten was het gepiept. Probeer het!
Societies.io is een tool waarmee je Linkedin-berichten kunt testen voordat je ze publiceert. Het systeem genereert 100 varianten van je bericht en test welke de beste engagement krijgt. Het werkt door 300 AI-persona's te creëren die representatief zijn voor je volgers, en vervolgens te meten hoe je berichten resoneren. Ik vind het concept van dit soort synthetische focusgroepen fascinerend om ideeën te testen.
Tips
Ik ben de laatste tijd helemaal into sauna's — ik merk dat het me helpt om te ontspannen en helder te denken. Nu ben ik benieuwd: wat zijn volgens jullie de mooiste sauna's van Nederland? Drop je suggesties in een reply en ik maak een overzicht van de beste plekken. Ik zoek vooral naar bijzondere ervaringen: fascinerende architectuur of gewoon een perfecte sfeer.
Mijn bakfiets werd onlangs gejat. Toen ik constateerde dat ‘ie verdwenen was checkte ik de Find My app en zag ik de fiets naar de andere kant van de stad bewoog. Met een deelscooter zette ik de achtervolging in. Doodeng — want terwijl ik onderweg was bewoog de Airtag van m’n bakfiets opeens niet meer. Gelukkig bleken de boeven ‘m ergens ‘koudgezet’ te hebben. Navraag bij de Politie leerde dat dat tegenwoordig standaardprocedure van dieven is. Hiermee voorkomen ze dat trackers de Politie naar hun dievenhol leiden. Gelukkig kon ik m’n bakfiets gewoon weer meenemen. Laat dit je reminder zijn om één, of liever meerdere, Airtags in je waardevolle bezittingen te verstoppen.
Inzichten
We organiseren volgende week donderdag 13 maart een webinar met AI Report waar je al je vragen over AI kunt stellen. Ik zal samen met Wietse Hage van 12:00 tot 13:00 live zijn om jullie vragen te beantwoorden. Als betalend lid van AI Report heb je de uitnodiging al ontvangen — als je nog geen lid bent, is dit hét moment om je aan te melden. Je krijgt niet alleen toegang tot dit webinar, maar ook twee keer per week de meest relevante AI-inzichten rechtstreeks in je inbox.
Podcasttip: Scam Inc van The Economist is een geweldige podcast over digitale oplichting. De podcast begint bij een bankier in Kansas die miljoenen verloor aan crypto, maar wat volgt is een web van wereldwijde fraude dat even groot blijkt als de drugshandel. Vergeet de Nigeriaanse prinsen, dit zijn moderne criminelen die AI en psychologie combineren. De eerste drie afleveringen zijn gratis.
Bij Jinek aangeschoven om te praten over de revolutie in oorlogsvoering door startups:
De strekking van het item:
De defensie-industrie ondergaat een fundamentele verandering, maar Europa lijkt er niet veel van te merken. De waarde van defensie-startup deals in Amerika steeg de laatste twee jaar met meer dan 35% naar $40 miljard - een trend die niet te negeren valt.
De oude regel was simpel: duurdere wapens waren betere wapens. Die tijd is voorbij. In Oekraïne zien we dat goedkope drones traditionele (megadure) gevechtsschepen kunnen uitschakelen. En ze zijn ontzettend vindingrijk: drones worden bestuurd via Microsoft Teams en ze gebruiken oude telefoons voor sensornetwerken. De technologie in drones evolueert zo snel dat ongeveer elke zes weken de software, sensoren en radio's worden vervangen.
Zoals de CEO van de Duitse tankstartup ARX opmerkte in een telefoongesprek met me: "Wat typisch wordt onderschat door overheden is de ontwikkelingssnelheid. Na 40 jaar vrede zijn defensieorganisaties super traag geworden.” Het duurt 10 jaar om een nieuw bestelde onderzeer op te leveren, terwijl ARX bewust hun roadmap voor de lange termijn niet vaststelt omdat de snelheid van verandering op het slagveld zo hoog is. Het contrast met traditionele defensiebedrijven kan niet groter zijn.
Palantir, leverancier van defensiesoftware, is met een waardering van meer dan $250 miljard nu meer waard dan Lockheed Martin, Northrop Grumman en General Dynamics samen. En de voorbeelden van goedlopende defensiestartups stapelen zich op. Saronic haalde recent $600 miljoen op en is nu $4 miljard waard. Hun focus op autonome oorlogsschepen illustreert de nieuwe realiteit: voor de prijs van twee traditionele oorlogsschepen ($1 miljard) kun je duizenden autonome vaartuigen bouwen.
De snelheid van ontwikkeling is duizelingwekkend. De NAVO erkent deze revolutie gelukkig. Hun Innovation Fund in Amsterdam, met €1 miljard aan investeringskapitaal, richt zich specifiek op 'dual use technology' - innovaties die zowel militair als civiel toepasbaar zijn. Het Duitse Helsing probeert de Europese versie van Anduril te worden, terwijl Deepseek bewijst dat Amerika geen alleenheerser is en Europa haar best kan doen om bij te benen.
We hebben het eerder gedaan! Toen we onze communicatie-infrastructuur autonoom wilden maken van de Britten, bouwden we Radio Kootwijk. Nu staan we voor vergelijkbare uitdagingen, maar de kloof wordt steeds groter.
De vraag dringt zich op: kunnen we een weg vinden om onze waarden te behouden én tegelijkertijd competitief te blijven in deze nieuwe realiteit? We vinden onze waarden heel belangrijk, maar hoe gaan we overleven in een wereld waarin technologische autonomie steeds belangrijker wordt?
Hey, I'm the creator of Godspeed, thanks for the mention! I saw a lot of visitors from the Netherlands today and was wondering where all the traffic was coming from. My grandfather was Dutch and I've got a very Dutch sounding last name (de Haas) so I was wondering if that was somehow related, but I see it was not! I hope you're liking Godspeed, Alexander.
Thx. Geniet van je informatieve nieuws posts! Het contrast tussen de societal tool voor het beste LinkedIn bericht en de sauna tips is geweldig 😃