Mijn favoriete AI-tools
19.000+ mensen volgen Alexander's favoriete nieuwe tools, tips en inzichten
Wil je graag met me werken? Ik zoek een Alexander-manager. 4 dagdelen per week (16 tot 24 uur per week) help je me om m'n werk als mediamaker, app-maker, praatjesmaker en andere projecten strak te controleren, zodat ik me aan de prioriteiten houdt die we samen vaststellen, en beheer je ondertussen ook m'n mailbox, m'n agenda en andere chaos in m'n leven. Meer.
And now, back to our regularly scheduled programming.
TOOLS
Ik maakte een overzicht van m’n favoriete AI tools, gadgets en boeken. Om je een idee te geven:
AI tools
Flow: Simpele app om te dicteren op je mac in elke app. Houd toets op toetsenbord ingedrukt en Flow transcribeert wat je zegt, met punten en komma’s
Shortwave: E-mail tool die draft reacties kan klaarzetten in jouw schrijfstijl en met een chatbot je reacties kan verbeteren
Granola: Automatische notulen door AI zijn niet altijd even bruikbaar, maar met Granola is dat anders. Je schrijft steekwoorden mee van de dingen die echt belangrijk zijn, en Granola maakt er (door mee te luisteren) fatsoenlijke notulen van
Software
Readwise: dit is echt een ongelooflijk goede lees-app. Met perfecte PDF-import met foutloze OCR en markeertools, vlekkeloze tekst-naar-spraak, en een waanzinnig snelle interface die je volledig met je toetsenbord kunt bedienen
Beeper: een app voor Mac, Android en iOS waarmee je al je berichtendiensten (Whatsapp, Slack, Telegram, SMS, Signal, etc) integreert in één app
NextDNS: de beste adblocker
Ik wil het graag uitbreiden met allerlei andere onderwerpen met favorietenlijstjes. En jij kunt me daarbij helpen. Om te beginnen: wat zijn je favoriete, leerzame apps voor kinderen? Welke apps gebruiken ze graag of zijn heel mooi én leren ze wat van? Je kunt replyen op deze email of hier je suggestie achterlaten.
RARE BEDRIJVEN
Elon Musk maakt zich op dit moment erg druk over de leiders van Europese landen. Volgens de Financial Times heeft dat iets te maken met zijn eigen For You-feed op X, die steeds meer content uit dezelfde, extreme politieke hoek begint te tonen als je er veel mee interacteert. De voormalige baas van Twitter in Europa in de Financial Times: “Musk is ogenschijnlijk de eerste tech-baas geworden die in z’n eigen fabeltjesfuik trapt en radicaliseert”.
Ali Niknam, de baas van Bunq, ook een bijzondere paradijsvogel, laat zijn karakter sterk doorwerken in de bedrijfscultuur van Bunq. Zo kan hij slecht tegen kritiek — dat is misschien niet verwonderlijk want 9 op de 10 artikelen van Nederlandse journalisten over de man variëren van zeer kritisch tot zeer cynisch. Inmiddels is Niknam daardoor trigger-happy met z’n juristen, en die belanden regelmatig op het dak van onze mediahuizen. Maar ook klanten van Bunq worden niet ontzien als ze kritisch zijn, zie dit hilarische artikel uit het FD:
Moneyquote uit het artikel: “Een ingehuurde woordvoerder, gespecialiseerd in crisiscommunicatie, meldt dat hij niets mag zeggen. Op vragen gaat hij niet in. “Zo wil Bunq dat.””
AI
Lex Friedman interviewde Zelenskyy. Het gesprek vond plaats in een mix van Russisch en Oekraïens, maar is vloeiend te bekijken in het Engels via AI van ElevenLabs. De vooruitgang van de spraaksynthese van ElevenLabs is weer indrukwekkend - zelfs de humor en andere emotie komt goed over in de vertaling. Voorspelling: binnen 2 jaar stopt RTL Nieuws met ondertitelen en kunnen we wereldleiders Nederlands zien spreken.
In Poki van deze week bespraken we de benchmarks van OpenAI’s nieuwste taalmodel: o3, die beter dan mensen scoort op een belangrijke test. Mind you: Voorganger o1 (een maand geleden gereleased) scoorde op die test ~20%, en o3 nu ~80%, terwijl mensen ~70% scoren. Oók deze week: Nvidia liet 20 miljoen uur aan YouTube video in een AI-model stromen, en aan de hand daarvan kunnen robots straks voorspellen hoe de wereld door hun ‘ogen’ eruit zien, waardoor ze kunnen leren hoe ze in de wereld kunnen bewegen. Bijvoorbeeld door het werk van een mens in een fabriek over te nemen. Oók in het nieuws deze week: Nvidia brengt over een paar maanden een supercomputer ter grootte van een Mac Mini uit waarmee je een equivalent van ChatGPT 4o lokaal kunt draaien, en je data niet naar een Amerikaanse techreus verstuurd hoeft te worden. M’n oren blijven klapperen van de snelheid van de vooruitgang.
Ik heb héél veel appjes gekregen van mensen die Co-intelligentie onder de kerstboom hadden liggen. Heel erg leuk. Check de grafiek van de positie van het boek in de bestsellerlijsten sinds uitkomen:
LEESTIPS
Ik las Cue the Sun! Een geweldige historie van reality tv van de TV-criticus van The New Yorker. Hoogtepunten in het boek: het Nederlandse format Big Brother werd overal een bizar succes, dat weten we hier wel. Maar onderbelicht: het eerste seizoen flopte in Amerika. Producent Endemol stond erop dat zij de Amerikaanse editie zélf zouden produceren voor TV-zender CBS. Toen het eerste uur televisie erop zat, en de aftiteling over het scherm rolde, stonden CBS-baas Les Moonves en Endemol-baas Paul Römer samen naar een tv scherm te kijken. Les Moonves na een pijnlijke stilte: “Dit was het slechtste uur televisie uit mijn carrière”. Geweldig kijkje achter de schermen bij de mensen die reality tv groot gemaakt hebben, inclusief van The Apprentice, die essentieel waren voor het succes van de volgende president van Amerika.
Heerlijk artikel in the Sunday Times over een journalist die haar kinderen én hun vrienden stimuleerde om hun smartphones een maand lang in te wisselen voor een dumbphone. Wat er toen gebeurde zal je verbazen.
SYMPATHIEKE PROJECTEN
Kleine boekjes met nieuw werk van Amsterdamse straatfotografen: State of Amsterdam. Boekjes kosten een tientje. Je moet het met de hand overmaken en ze komen het met de hand brengen (als je in Amsterdam woont — maar het gaat om de vibe).
Ik investeerde in de Amsterdamse Metselrobotbouwer Monumental en zij hebben de volgende openstaande vacatures: head of finance, een deployment manager (P&L verantwoordelijkheid op de bouwplaats) en een executive assistant / operations manager voor teamsupport.
GOEDE TWEETS
Goeie tweet: “When I watched Her, it really bothered me that they had extremely advanced AI and society didn't seem to care. What I thought was a plot hole turns out to be spot on”. En goeie reactie daarop: “Normies have higher expectations of what computers could do. If you ever taught programming, many people think they can just talk to it. Like they think the comments are talking to the machine. So chatgpt is kinda “well duh” moment”.
“Deze wereld verdient een meteoriet:
“Thanks, Apple Intelligence”:
“Person in tech that has “taste” starter pack”:
Thanks for the shout out naar State of Amsterdam!
Interessant artikel over smartphones en kinderen! Dank voor het delen.