Mijn favoriete nieuwe gadgets
10.000+ mensen volgen Alexander's favoriete nieuwe tools, tips en inzichten
Ik mail je met mijn nieuwe favoriete gadgets.
Google Pixel Fold: een uitklaptelefoon van Google. Als je ‘m uitklapt wordt het een tablet, en dat is vooral voor één ding heel handig: Kindle-boeken lezen onderweg. (Voor ongeveer 1100 euro te koop bij deze refurbished telefoonboer die ook naar Nederland verzendt)
Speediance Gym Monster: een fitnessapparaat voor thuis waardoor ik m’n sportschool abonnement heb opgezegd. Via een groot touch screen kies je je doelstelling, en vervolgens stelt de machine zichzelf in: de juiste gewichten, de juiste oefeningen, de pauzes. Je hoeft alleen nog maar te doen wat het apparaat zegt. Het resultaat is spierpijn. (In mijn huishouden noemen we ‘m liefkozend “het Chinese martelapparaat”). Voor 2800 euro bezorgen ze ‘m met een vrachtwagen bij je thuis (als je code POM gebruikt krijgen ik en jij 100 euro korting). Erg duur. Maar holy-shit.
Tota Trio 90L Ecru Laundry Separation Basket: het is een wasmand van 150 euro. Ik waarschuw alvast maar even. Maar het is De Beste Wasmand. Met 3 vakken (voor elke wastemperatuur een). Mooi ontwerp. Fijne uitvoering. Een 10.
XGIMI Horizon Ultra 4k projector: prachtig ontworpen projector met goed ingebouwd geluid van Harman Kardon. 1800 euro (dit begint ongemakkelijk te worden). Maar dan heb je wel iets fatsoenlijks. En een sierraad in je woonkamer.
Beeline Velo 2: een rond beeldscherpje dat je op je fietsstuur klikt en dat de route aangeeft als je gaat fietsen. Je kunt kiezen tussen traditionele navigatie óf een realtime kompas die de algemene richting aangeeft. Om je te stimuleren zelf een route te ontdekken. Erg fijn. 100 euro.
Meta Rayban zonnebril: dit is mijn lievelingsgadget van het jaar. Een zonnebril met (goede) camera’s erin om foto’s en video’s te maken MET JE BRIL. Daarnaast is het prima podcasts luisteren. Het klinkt natuurlijk dystopisch, een camera-bril van Mark Zuckerberg, maar ik wil serieus niet meer zonder. Veel fijner en gezelliger dan foto’s maken met je telefoon. 320 euro. Je moet er wel voor naar België of Frankrijk want in Nederland is ‘ie nog niet te koop.
Straks vertel ik je hoe ik de barricade opga voor een Minister voor Digitale Zaken, maar eerst: boeken.
Zoals je misschien weet ben ik met Ernst-Jan Pfauth een heuse boekenuitgeverij begonnen bij onze podcast: POM.press. Ons eerste boek ging over een ontwrichtende technologie: gezichtsherkenningssoftware. Dat was een unaniem belachelijk groot succes. TV, kranten, radio, podcasts, overal was het. Maar het was een vertaling uit het Engels. Dat is eerlijk gezegd wel minder gaaf. Eigen boeken maken is toch het leukst.
Nu komt ons eerste Nederlandstalige boek 🇳🇱🚜. En enige trots maakt deel van mij, want het is een Blendle-alumnus: Roland Grootenboer.
Roland was vanaf het begin verantwoordelijk voor personeelsbeleid van Blendle en hij heeft eigenhandig een bijzondere bedrijfscultuur uitgevonden. Daarnaast werd hij wereldberoemd in Silicon Valley toen hij ons interne handboek (met álle geheimen van Blendle) openbaar maakte, dat ging als een lopend vuurtje, waarna het als blauwdruk begon te dienen voor startups in oprichting.
Roland heeft jaren gewerkt voor het grootkapitaal. Zijn laatste baan was zelfs bij Google. Hij zorgde er als personeelschef voor dat je een zo laag mogelijk salaris had, zo min mogelijk vakantiedagen kreeg, en liet je zo efficient mogelijk het bedrijfsbelang dienen. Het is allemaal oneerlijk. Je baas (en Roland) hebben véél meer ervaring met sollicitatie- en voortgangsgesprekken dan jij. Soms denken ze “voor jou tien anderen, vriend”. Bedrijven dienen, met andere woorden, het bedrijfsbelang. Natuurlijk.
Maar nu gaat hij aan de andere kant van de tafel zitten. Aan jouw kant. In zijn eerste boek. En we hebben een lekker aanmatigende titel gekozen. En hebben het zo mogelijk nóg aanmatigender vormgegeven:
Roland vertelt je hoe je slim onderhandelt over meer salaris. Hoe je vaker ‘nee’ zegt tegen je baas met een aantal handige scripts. Hoe je ervoor zorgt dat je meer leert in je werk. Hoe je om kunt gaan met stress en burnout. En nog héél veel meer.
Met andere woorden: verdien meer, lees boeken van POM 💸.
Het boek verschijnt 28 mei. Als je ‘m nu voorbestelt krijg je gratis het ebook erbij.
Maar, er is meer waar over ik me druk maak dezer dagen.
Zo ging ik deze week met mijn medestrijder voor een functionerende digitale overheid de barricades op in NRC:
Een Minister voor Digitale Zaken. NU!
De Toeslagenaffaire was voor veel mensen een keiharde reality check. Levens werden verwoest, en een flinke klap voor het vertrouwen in de overheid. Maar, met betere overheids-ICT hadden veel slachtoffers voorkomen kunnen worden.
In het eindrapport van de parlementaire enquêtecommissie staat: "De patronen die hieraan ten grondslag liggen, zijn nog steeds aanwezig. [...] Een volgend schandaal [kan] zomaar weer gebeuren." Eén van die patronen? De waardeloze ICT-systemen van de overheid. Het woord 'ICT' komt maar liefst 92 keer voor in dat rapport. Het controleren van toeslagen duurde door verouderde ICT soms wel vijf jaar.
Je kunt je afvragen hoe het mogelijk is dat ICT systemen zo verouderd raken, dat de overheid zijn meest basale taken niet meer kan uitvoeren. Ook hier is het antwoord: omdat er niemand in de cockpit zit. Elke overheidsclub vaart z'n eigen koers, dus heb je een totaal versnipperd ICT-landschap, met antieke systemen die amper met elkaar praten. Een moeras waar burger en ambtenaar in wegzakken.
Dit móet opgelost worden. Liefst gisteren. Sinds 2022 hebben we een Staatssecretaris die naast Koninkrijksrelaties ook over Digitalisering gaat. Dat is een goed begin, maar deze positie mist het mandaat om daadwerkelijk in te grijpen waar dat nodig is.
Daarom moet er een Minister voor Digitale Zaken komen. Eentje met power. Die alle grootschalige overheids-ICT in de portefeuille heeft. Waar elk ministerie en elke uitvoerder ICT-plannen ter goedkeuring moet voorleggen. Zodat die minister samenwerking kan afdwingen. Kan afdwingen dat verouderde infrastructuur wordt gemoderniseerd. En departementen kan beschermen tegen de politieke druk om dat uit te stellen. Scheelt de overheid bakken met geld. De Belastingdienst alleen al gaf in 2022 bijna 850 miljoen uit aan het in de lucht houden van IT-fossielen.
Plus: zo'n minister kan ervoor zorgen dat het bouwen van nieuwe systemen minder rampzalig verloopt. Nu lopen de meeste grote ICT-projecten uit en kosten miljarden extra. Het systeem achter de Omgevingswet, dat begin dit jaar live ging, werd een miljard duurder dan begroot.
Uit onderzoek blijkt dat dit komt omdat techneuten veel te laat aan tafel mogen komen zitten. Waardoor ze er in de bouwfase pas achter komen dat dingen technisch volstrekt onmogelijk zijn. Maar in de hiërarchische overheidsstructuur is terugsturen om het ontwerp te herzien not done. Kritiek wordt de kop ingedrukt, en projecten slepen eindeloos voort.
Een Minister voor Digitale Zaken kan met een team IT-experts nieuwe projecten keuren voordat ze beginnen. Dan gebruik je de IT-kennis die er bij de overheid is. Dan leer je van fouten uit het verleden. En dat bespaart klauwen met geld.
Het idee voor zo'n minister is trouwens niet nieuw. Experts van binnen én buiten de overheid steunen het. Omringende landen als Denemarken en Estland hebben al zoiets, met succes. Je kunt weinig betere maatregelen bedenken om de digitale rechtsstaat te beschermen, de overheid slagvaardiger te maken én de schatkist te sparen.
We kunnen niet blijven aanklooien in het IT-moeras. En het lijkt alleen maar erger te worden. Als we niets doen, rollen we van affaire naar affaire. Dus, formerende partijen: pak dit probleem aan. Begin met een Minister voor Digitale Zaken. En als ik een suggestie mag doen: geen bestuurskundige of jurist, maar een IT'er met bestuurservaring. Een nerd.
Dat was ‘m weer. Stukje kapitalisme. Stukje kapitalisme onderdrukken. Stukje engagement. Ik hoop dat je het leuk vond. Tot de volgende!
Is de XGIMI Horizon Ultra 4k projector eindelijk een projector die goede reviews verdient ook naast design en geluid? Benieuwd naar de review!
Minister van IT is echt een enorme no-brainer idd!